Προτελευταία στην ΕΕ η Ελλάδα στην αξιολόγηση επιδόσεων και πολιτικών για το κλίμα
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
18/11/2013
Προτελευταία στην ΕΕ η Ελλάδα στην αξιολόγηση επιδόσεων και πολιτικών για το κλίμα
Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα, στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στη Βαρσοβία, το Climate Change Performance Index 2014, μια αξιολόγηση και κατάταξη των 58 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη σε σχέση με τις επιδόσεις τους γύρω από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την οργάνωση Germanwatch και το δίκτυο οργανώσεων ClimateActionNetwork (CAN), μέλος του οποίου είναι και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS. Για την κατάταξη χρησιμοποιούνται συνολικά 15 δείκτες στις εξής 5 κατηγορίες: επίπεδα εκπομπών, εξέλιξη εκπομπών, ΑΠΕ, εξοικονόμηση και πολιτικές. Οι αξιολογητές επέλεξαν να αφήσουν κενές τις 3 πρώτες θέσεις της κατάταξης καθώς καμία χώρα δεν αξιολογείται πως έχει «πολύ καλές» επιδόσεις για το κλίμα κι επομένως οι 58 χώρες κατατάσσονται στις θέσεις 4-61.
Με αφορμή την απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την κατανομή ενέργειας στις ΑΠΕ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
17/9/2010
Με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε προχθές από το ΥΠΕΚΑ, έγινε ένα μικρό πρώτο βήμα προς τη χάραξη σταθερού μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού στη χώρα. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την υλοποίηση ενός βιώσιμου και ασφαλούς ενεργειακού μοντέλου, με πολλαπλασιαστικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη, δεδομένου ότι οι επενδύσεις στην ενέργεια απαιτούν κλίμα μακροχρόνιας σταθερότητας και τήρηση υπεύθυνης στάσης έναντι των υποψήφιων επενδυτών.
Με αφορμή το Σχέδιο Νόμου για την «Επιτάχυνση της Ανάπτυξης των ΑΠΕ για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής»
Μετά από πολύμηνη αναμονή και τις σχετικές διαδικασίες ανοικτής διαβούλευσης κατατέθηκε τέλος Απριλίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συμμετέχει στη Συλλογική Αντιπυρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας
της 31ης Μαΐου 2010, στις 18:00, έξω από το κτίριο της Τουρκικής πρεσβείας (Βασ. Γεωργίου Β’ 8, Αθήνα)
για να εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία για το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Ακκούγιου.
Από την ίδρυσή μας το 1990, παραμένουμε σταθερά υπέρ της συνεργασίας των περιβαλλοντικών και αντιπυρηνικών κινημάτων, της συνεργασίας των κοινωνιών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Ευρώπης για την σταδιακή έξοδο από την πυρηνική ενέργεια (και στην πολεμική και στην δήθεν ειρηνική μορφή της). Η τραγωδία του Τσερνομπίλ έδειξε, ακόμα και σε αυτούς που δεν ήθελαν να το καταλάβουν, το μέγεθος των συνεπειών της λεγόμενης "ειρηνικής χρήσης" της πυρηνικής ενέργειας.
O Όμιλος UNESCO Καλαμάτας, με την συνεργασία του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και την υποστήριξη του Συλλόγου Μεσσηνίων Φοιτητών διοργανώνουν το Σάββατο 10 Απριλίου 2010 και ώρα 18.00-20.30, στη Νομαρχία Καλαμάτας αίθουσα "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος" ημερίδα με θέμα «ΚΛΙΜΑ & ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: η περίπτωση της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ».