Building CapaCity among Microplastics INDustry Stakeholders (BCC MINDS)

 
 

Building CapaCity among Microplastics INDustry Stakeholders (BCC MINDS)

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 

 

1 Οκτωμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στρογγυλό τραπέζι για τα μικροπλαστικά στην Ελλάδα


 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εκδήλωση - στρογγυλό τραπέζι που διοργάνωσε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS με αφορμή την έρευνα που διεξήγαγε αναφορικά με το ζήτημα των πρωτογενών μικροπλαστικών στην Ελλάδα με τίτλο «Building CapaCity among Microplastics INDustry Stakeholders» που συγχρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία Beyond Plastic Med και του Ιδρύματος Θάλασσα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στις 17:30 στο πατάρι του Πατάκη, Ακαδημίας 65.

 

Σκοπός της συνάντησης ήταν να έρθουν σε επαφή όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς (βιομηχανία-κοινωνία-δημόσιους φορείς-επιστημονικό κοινό), για την εκκίνηση ενός διαλόγου που σκοπό είχε να διερευνήσει το επίπεδο γνώσης σχετικά με το συγκεκριμένο περιβαλλοντικό ζήτημα, να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με τις πηγές και τις επιπτώσεις και εν τέλει να εντοπίσει και να συνδιαμορφώσει τα επόμενα βήματα και τις συνέργειες που αφορούν στη διαχείριση και τη μείωση διαρροής των μικροπλαστικών στο περιβάλλον.

 

Το παρόν έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης ο οποίος τοποθετήθηκε επί της Ευρωπαικής Οδηγίας τονίζοντας πως θα υπάρξει ενά ξεχωριστό σχέδιο δράσης για τα πλαστικά με βασική προτεραιότητα την ανάπτυξη ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.


Με την έρευνα BCC Minds του Δικτύου Μεσόγειος SOS εξήχθησαν τα εξής συμπεράσματα τα οποία παρουσιάστηκαν από τα στελέχη της οργάνωσης, Αθανασία Νικολοπούλου και Παναγίωτα Τσιώτα :

 

Ανάγκη υιοθέτησης νέων τρόπων παραγωγής και κατανάλωσης καθώς και ενεργούς συμμετοχής όλων των φορέων της οικονομικής ζωής (επιχειρήσεις, τοπικές κοινότητες, πολίτες-καταναλωτές), για την ανάπτυξη του μοντέλου κυκλικής οικονομίας

 

Ενημέρωση / πληροφόριση / ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων

 

Παροχή κινήτρων για οικολογικό σχεδιασμό πλαστικών υλών

 

Αναπροσαρμογή της εφοδιαστικής αλυσίδας, από την παραγωγή έως την πώληση και την αντιμετώπιση του προβλήματος των μικροπλαστικών (pellet, ίνες, σκόνη)

 

Ανάληψη άμεσων νομοθετικών πρωτοβουλιών για θέσπιση στόχων και μέτρων για τον περιορισμό στην κατανάλωση αχρείαστων μικροπλαστικών και πλαστικών μίας χρήσης

 

 

Η σοβαρότητα του ζητήματος της ρύπανσης από τα μικροπλαστικά, σε συνδυασμό με την ευρεία εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην εκδήλωση, έδωσε το έδαφος για μια ιδιαίτερα ζωντανή και εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις αναγκαίες δράσεις και πολιτικές για την αντιμετώπιση αυτού. Η κα Χρυσή Καραπαναγιώτη καθηγήτρια του τμήματος χημείας από το πανεπιστήμιο Πατρών παρουσιάζοντας αποτελέσματα από τις έρευνές τις για διαρροή μικροπλαστικών στα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων έκανε λόγο για τη σπουδαιότητα πρόληψης σε εθνικό, βιομηχανικό και οικιακό επίπεδο . Εκπροσωπόντας την ΕΔΕΥΑ ο κ Αργύρης Παπαπακωνσταντίνου Διευθυντής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ΔΕΥΑ Λάρισας έκανε αναφορά στην έλλειψη τυποποιημένων μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης στα λύματα και αναγνώρισης μικροπλαστικών.


Εν συνεχεία, σε τοποθέτησή του ο κ Δημήτρης Σύρμος μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, μίλησε για το κύκλο επεξεργασίας του pellet πλαστικού και τη κατάλληλη διαχείρισή του στην εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας υποστηρίζοντας πως μόνο με την συνεργασία της βιομηχανίας πλαστικών μπορεί να υπάρξει σωστή διαχείριση και αξιοποίηση του πλαστικού και μικροπλαστικού.

 

Η κα. Χριστίνα Ζέρη , Χημικός Ωκεανογράφος, ερευνήτρια στο ΕΛΚΕΘΕ παρουσίασε εκτενώς τις πηγές πρωτογενών μικροπλαστικών στο φυσικό περιβάλλον. Είπε πως είναι δύσκολη η λήψη μέτρων για την ολική κατάργηση των μικροπλαστικών λόγω της ευρείας χρήσης τους όμως με πρόληψη στη βιομηχανία και τεχνικές κατακράτησης σε όλα τα στάδια του κύκλου τους μπορεί να περιοριστεί το πρόβλημα.

 

Κλείνοντας τις παρουσιάσεις η κα Κατερίνα Τσαγκάρη, Βιολόγος – Οικοτοξικολόγος, ερευνήτρια στο ΕΛΚΕΘΕ εκανε λόγο για εκτεταμένο κίνδυνο από την κατάποση μικροπλαστικών στους θαλάσσιους μικροοργανισμούς και εκτενή έρευνα για οικοτοξικές επιδράσεις γιατί η μέχρι στιγμής βιβλιογραφία δεν απαντά στο ερώτημα αυτό.

 

Παρεμβαίνοντες ήταν εκπρόσωποι από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Παραγωγής και Υλικών Συσκευασίας κ. Μαντής Δημήτρης , ο κ. Παπάζογλου Χρήστος από τη Βιομηχανία Πλαστικών Ελλάδος , ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος απο της Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ο κ. Άλκης Καφετζής από τη Greenpeace, ο κ. Ντίνος Τσουκαλάς από τη WWF, εκπρόσωποι της Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος , της Ορνιθολογικής Εταιρείας και άλλοι.


Συμπερασματικά από τις τοποθετήσεις έγινε σαφές ότι τα μικροπλαστικά υπάρχουν και συσσωρεύονται στο φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στο θαλάσσιο περιβάλλον, στα λύματα και στη λάσπη των βιολογικών καθαρισμών, σε ανοιχτά υδάτινα σώματα επηρεάζοντας τους οργανισμούς, καταλήγοντας έως και την ανθρώπινη τροφή.

 

Η αλλαγή κουλτούρας και συνηθειών όσον αφορά τη χρήση του πλαστικού και η δέσμευση των μικροπλαστικών στους χώρους παραγωγής και κατεργασίας πλαστικών είναι αναγκαία και υποχρεωτική συνθήκη λύσης του ζητήματος.

 

Κλείνοντας την εκδήλωση επισημάνθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους η ανάγκη ειλικρινής συνεργασίας και ανοιχτής διαβούλευσης επί του θεματος όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τα μικροπλαστικά, τονίστηκε η έλλειψη ενός οργανωμένου πλαισίου δράσης για την αντιμετώπιση της διαρροής πρωτογενών μικροπλαστικών και η αδυναμία πρόληψης. Τέλος τονίστηκε πως υπάρχει ένα εξαιρετικά υψηλού επιπέδου ερευνητικό υπόβαθρο στην Ελλάδα το οποίο μένει ανεκμετάλευτο από τους κρατικούς φορείς και τη βιομηχανία.

 

 

 
Copyright © 2011 Medsos. All Rights Reserved. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Χορηγία φιλοξενίας medsos.gr από την dnHost.gr